04:34

Mity dotyczące wina

Istnieje wiele powszechnych praktyk związanych z produkcją, konserwowaniem i podawaniem wina, na które przysięgają koneserzy wina. Jednak czy którekolwiek z tych od dawna utrzymywanych przekonań naprawdę ma wartość? Jak się okazuje, wiele z tych przekonań jest dość fałszywych i opiera się bardziej na opowieściach starych żon niż na faktach.

Mit 1: Drogie wino jest zawsze lepsze

To ma sens, że najlepsze wina to te, za które trzeba wyłuskać ramię i nogę. Czy jednak drogie butelki są zawsze lepsze od kupowanych w sklepie monopolowym? Liczne ślepe testy smakowe wykazały, że uczestnicy, którzy pili dwa różne rodzaje tego samego wina, często identyfikowali tańszą markę jako lepiej smakującą lub droższą.
Należy pamiętać, że na cenę wina wpływa wiele czynników, takich jak lokalizacja produkcji, składniki, reputacja marki, rekomendacje celebrytów i tak dalej. O ile nie jesteś doświadczonym sommelierem, który potrafi odróżnić najsubtelniejszą jakość zwykłym łykiem, wybór butelki może nie być tego wart, jeśli możesz kupić mniej znaną markę o podobnej jakości.

Mit 2: Rodzinne winiarnie produkują najlepsze wino

Panuje mit, że najlepsze butelki pochodzą z lokalnych i mało znanych gorzelni, które są własnością rodziny od pokoleń. Uważa się, że te małe winiarnie są w stanie poświęcić więcej uwagi wytwarzaniu wina niż większe winnice i są w stanie wykorzystać tajne receptury i metody przygotowania, które są praktycznie nieznane gdzie indziej. Przekonanie to doprowadziło również do przekonania, że ​​znani producenci nie są w stanie produkować wina tej samej jakości. Należy pamiętać, że większe firmy mają głębsze kieszenie, co oznacza dostęp do wyższej jakości i importowanych składników oraz najnowocześniejszych metod destylacji. Po prostu nie możesz oprzeć swojej opinii o jakości produktu winnicy na wielkości firmy.




Mit 3: Ser i wino idą ręka w rękę

Wino prawie zawsze podaje się z serem i krakersami. Chociaż jest to całkowicie w porządku ze względu na tradycję, wino i ser w rzeczywistości nie są tak kompatybilne, jak niektórzy mogą sądzić. Ze względu na swój mocny smak i konsystencję ser faktycznie hamuje zdolność języka do cieszenia się pełnym bogactwem i równowagą dobrego wina. Odwrotna sytuacja może być również prawdą, gdy wino może uniemożliwić podniebieniu cieszenie się pełną konsystencją i kremowością sera.
Nie jest to oczywiście całkowicie obalony mit dotyczący wina. Wiele razy wino i ser mogą naprawdę trafić w dziesiątkę. To naprawdę zależy od twoich osobistych preferencji!

Mit 4: Wino vintage jest lepsze niż inne odmiany

Ludzie często kojarzą słowo „vintage” z wszystkim, co jest drogie i trudne do zdobycia. Wino vintage jest zwykle droższe niż zwykłe wino, co potęguje wrażenie, że jest lepszej jakości. Wino oznaczone jako „rocznikowe” oznacza jedynie, że jest wytwarzane z winogron zbieranych w określonym roku, podczas gdy wino inne niż rocznikowe wykorzystuje mieszankę składników pochodzących z wielu sezonów zbiorów. Mając to na uwadze, wino vintage jest z pewnością inne, ale to, czy jest lepsze dla przeciętnego pijącego, jest kwestią opinii.

Mit 5: Wina zapieczętowane lepszym wiekiem korka

Wino zamknięte drewnianym korkiem wydaje się po prostu bardziej estetyczne niż butelka zamknięta zakrętką w stylu pop. Ale czy istnieje prawdziwy powód, dla którego wino zamknięte korkiem jest lepsze? Uważa się, że korek jest lepszym uszczelniaczem, ponieważ pozwala niewielkim śladom tlenu przedostać się do wina. Chociaż zbyt dużo tlenu obniża smak wina, prawdą jest, że bardzo drobne ślady wyciekające do butelki pomagają w procesie starzenia.
A co z zakrętkami? Uważa się, że te uszczelniacze nie przepuszczają tlenu, co zapobiega optymalnemu starzeniu. Jednak ostatnie innowacje przyniosły zakrętki, które pozwalają na przenikanie tlenu. Nowa technologia pomaga nam dogonić naturalną zdolność uszczelniania czystego korka.
Pod pewnymi względami zakrętka jest w rzeczywistości lepsza niż korek. Ponieważ korek jest wytwarzany z drewna, może tworzyć pleśń, która w reakcji z winem tworzy substancję chemiczną znaną jako trichloroanizol (TCA). TCA może powodować pewne zepsucie i został znaleziony w trzech do pięciu procent dojrzałego wina.

Mit 6: Wino w grubszej, cięższej butelce ma wyższą jakość

Wino zapakowane w grubą szklaną butelkę ma bardziej elegancki i luksusowy charakter. Wydaje się również, że jest droższy, co prowadzi do przekonania, że ​​musi być wyższej jakości. Rozmiar i styl butelki nie ma nic wspólnego z jakością wina; jest droższy tylko dlatego, że grubsze szkło oznacza wyższą inwestycję w opakowanie, aby podnieść estetyczny wygląd butelki. To głównie taktyka marketingowa, więc nie myśl, że cięższa butelka to wyjątkowe wino.
Jeśli chodzi o butelkę, niektórzy uważają również, że dziurka butelki, wgłębienie na dnie butelki, jest wskaźnikiem jakości wina. Uważa się, że im głębszy dołek, tym lepsze wino. Po raz kolejny łódka odzwierciedla jedynie estetykę butelki i nie ma nic wspólnego z zawartością wewnątrz.

Mit 7: Słodkie wina są dla początkujących

Innym przeważającym przekonaniem jest to, że słodkie wina są lubiane wyłącznie przez przypadkowych pijących, podczas gdy cięższe wino cieszy się tylko prawdziwym sommelierem, który potrafi odróżnić subtelne składniki po łyku i machnięciu. Wbrew powszechnemu przekonaniu wina o słodkim, owocowym i musującym smaku nie są w żaden sposób gorsze i cieszą się nimi zarówno zwykli pijący, jak i koneserzy wina. Podobnie wina cięższe i garbnikowe są również powszechnie lubiane przez innych niż wyrafinowani znawcy win. Nie pozwól, aby Twoje osobiste preferencje smakowe były decydującym czynnikiem dla Twojego poziomu wiedzy o winie!

Mit 8: Wino powinno być natlenione przynajmniej godzinę przed podaniem

To prawda, ale często jest źle praktykowane. Wino rzeczywiście smakuje lepiej, gdy pozwala się mu oddychać. Pozwala to na utlenienie się zawartości, a tym samym zmiękczenie jej smaku i aromatu. Jednak niektórzy ludzie pozwolili winu usiąść w butelce po jej otwarciu. Ten proces jest nieskuteczny, ponieważ wąskie gardło jest zbyt wąskie i nie przepuszcza wystarczającej ilości tlenu. Lepszą metodą napowietrzania jest pozostawienie wina po nalaniu do kieliszka. Proces można również przyspieszyć, obracając wino wokół kieliszka.

Copyright © Opakowania i kosze prezentowe , Blogger