02:22

Co definiuje wino deserowe?

Producentowi, barmanowi lub sommelierowi łatwo jest sprzedać określone wino jako „wino deserowe”, ale co to dokładnie oznacza? Odpowiedź nie jest tak dwuznaczna, jak mogłoby się wydawać. Każde wino powyżej 14% alkoholu musi być klasyfikowane jako wino deserowe. Z tego powodu 14% to najwyższy ABV, jaki osiąga większość czerwonych win stołowych przed butelkowaniem, ponieważ wielu producentów próbuje zwiększyć ABV, ale nie chce, aby ich wina były klasyfikowane jako wina deserowe.
Dla wielu jest to nieco mylące, ponieważ istnieje wiele win słodkich, które mają znacznie poniżej 14%, a także win wytrawnych, które przekraczają ten odsetek. Chociaż oficjalna klasyfikacja może sprowadzić się do ABV, większość konsumentów przy określaniu win deserowych zwraca uwagę tylko na jedną cechę: resztkowe cukry.



Kiedy winogrona są fermentowane, aby stać się winem, ich cukry są konsumowane przez drożdże, tworząc produkt uboczny, z którym wielu pijących wino jest dobrze znane: alkohol. Jeśli kiedykolwiek piłeś wino o wysokiej zawartości alkoholu, które było tak wytrawne i garbnikowe, że przez cały czas się marszczyło, możesz być pewien, że w tym przypadku w winie pozostało bardzo mało cukru, jeśli w ogóle. Wina deserowe to zupełnie inna historia, ponieważ komórki drożdży w winie obumierają, zanim zdążą pochłonąć nadmiar pozostałego cukru.

Wynik? Wino deserowe.

Copyright © Opakowania i kosze prezentowe , Blogger