Chardonnay to biała francuska odmiana z Burgundii, w Burgundii jest mała wioska o nazwie Chardonnay, która wcześniej była znana jako Cardonnacum, najprawdopodobniej tak z powodu łacińskiego słowa Carduus, co oznacza. .. oset. Stosuje się go zarówno do wytrawnego białego wina, jak i do wina musującego, samodzielnie lub w połączeniu z pinot noir lub pinot meunier do szampana. Profil Chardonnay ma blady słomkowy kolor, czasami z nutą zieloną, gdy pochodzi z chłodniejszego klimatu, oraz ze złotożółtym kolorem, gdy pochodzi z cieplejszego klimatu lub ma beczkowate starzenie. Aromaty i smaki również różnią się w zależności od klimatu: chłodniejszy klimat przywoływałby cierpkie jabłkowo-gruszkowe, cytrusowe, siarkowe i mineralne nuty; od ciepłego klimatu i leżakowania w beczce oczekiwalibyśmy dojrzałych jabłek i gruszek, mango, banana, ananasa, a także białych kwiatów, wanilii, masła i śmietanki.
Merlot to czerwona francuska odmiana pochodząca z regionu Bordeaux. Jego nazwy pochodzą ze świata dla kosa pospolitego lub merle. Ma cienką skórkę, co w procesie winifikacji przekłada się na mniejsze taniny, zwłaszcza w porównaniu np. Z Cabernet Sauvignon. Dobrze rozwija się na glebach, takich jak apelacja Pomerol - glina bogata w żelazo. Profil Merlot obejmuje rubinową barwę, średnią do wysokiej intensywności smaku, dojrzałe owoce niebieskiego i czarnego lasu, nuty granatu, fiołki, liść laurowy, paproć, anyż, tytoń. Spodziewaj się niższej kwasowości i podwyższonego alkoholu.
Jeśli jesteś gdzieś w Hiszpanii lub Gruzji, gdybyś zatrzymał przypadkową osobę na ulicy i zapytał ją o pierwszą odmianę winogron, o której mogliby pomyśleć, prawdopodobieństwo, że będzie to chardonnay lub merlot, jest prawdopodobnie takie samo na całym świecie. Po prostu są to odmiany winorośli, które dawno opuściły swoją ojczyznę i stały się niejako supergwiazdami w świecie winiarskim. I to nie przypadek, że wspomnieliśmy tam o Hiszpanii i Gruzji: są to jedne z nielicznych krajów, które pracują (prawie) wyłącznie z lokalnymi winogronami: Viura, Verdejo, Tempranillo, Saperavi, Rkatsiteli.