Najszybszy i najskuteczniejszy: wiaderko z lodem, lód, woda i sól
Szybkim, skutecznym i nieinwazyjnym sposobem na schłodzenie wina jest włożenie go do wiaderka z lodem wypełnionego wodą, garścią soli i lodu. Butelkę należy całkowicie przykryć, aby szybko i równomiernie ostygła. Wystarczy kilka minut, aby wino osiągnęło optymalną temperaturę serwowania.
Butelka, papier i zamrażarka
Zamrażarka może nie być najlepsza do wina, ponieważ nagłe zmiany temperatury nie są dla nich dobre, ale jeśli potrzebujesz metody awaryjnego chłodzenia, poniższa wskazówka może być najlepszą opcją.
Jedną z najszybszych, najbardziej użytecznych i skutecznych sztuczek na szybkie schłodzenie zamkniętych butelek jest zawinięcie ich w ręcznik kuchenny i zwilżenie ich przed włożeniem do zamrażarki na kilka minut, w zależności od wina i optymalnej temperatury serwowania. Możesz również użyć gazety lub wilgotnego ręcznika kuchennego, aby owinąć butelki przed włożeniem ich do zamrażarki.
Jeśli chcesz, aby wino było jeszcze chłodniejsze, zwilż papier lub ręcznik kuchenny i posyp je solą przed owinięciem butelki.
Lód w winie?
Moda dla jednych, dla innych świętokradztwo. Bez wątpienia wkładanie lodu do kieliszka do wina jest inwazyjnym sposobem na jego schłodzenie, ponieważ wino będzie lekko rozcieńczane w miarę topnienia lodu, co całkowicie zmieni jego cechy i osobowość i ostatecznie nie tego chcemy. Oczywiście chodzi o smak, a smaki tworzą nowe sposoby korzystania z wina, więc niektórzy producenci stworzyli wina i wina musujące specjalnie do dodawania kostek lodu. Dlaczego nie spróbujesz?
Co powiesz na użycie mrożonych owoców zamiast lodu?
Co powiesz na podanie wina z mrożonymi winogronami? Owoc będzie miał taki sam efekt jak kostka lodu, ale bez zmiany organoleptycznych właściwości wina, a może to być elegancki sposób na wręczenie gościom pięknie wyglądającego drinka. Te byłyby świetne do podania w letnie popołudnie. Wyobraź sobie uderzający wygląd kieliszka różowego wina z mrożonymi czerwonymi jagodami?
Możesz także kupić kostki wykonane z różnych materiałów, które trzymasz w zamrażarce i które działają jak kostki lodu. Będą chłodzić Twoje napoje bez ich rozcieńczania. Kolejna praktyczna opcja, którą możesz mieć w lodówce, aby szybko schłodzić napoje bez zmiany ich smaku.
Czerwone wino latem
Mówi się, że wina czerwone należy pić w temperaturze pokojowej, ale letni dzień to nie to samo, co zimowe popołudnie. Aby docenić wszystkie walory i charakter wina, trzeba wiedzieć, w jakiej temperaturze, w zależności od jego stylu, podawać.
W przypadku win czerwonych, jeśli nie masz piwniczki na wino do przechowywania i serwowania w odpowiedniej temperaturze, po prostu włóż je do lodówki na kilka minut, co ostygnie łagodniej niż w zamrażarce. Chodzi o to, aby nie podawać im na zimno, ale lekko je schłodzić, aby były w idealnej temperaturze po podaniu lub być może kilka stopni poniżej ich idealnej temperatury, aby w ciepły dzień zachowały wszystkie swoje właściwości, gdy się nagrzewają lekko w szklance.