12:19

Popularne czerwone wina

Beaujolais
Wykonane z winogron Gamay. Średnio czerwony kolor, miękkie taniny, owocowy i aromatyczny z nutami winogron lub truskawek. 



Cabernet Sauvignon 

To najpopularniejszy szczep czerwonego wina. Kolor od średniego do ciemnoczerwonego z mocnymi taninami. W miarę dojrzewania wina taniny miękną i rozwija się mocny smak czarnej porzeczki. W przypadku dobrych win dojrzewających przez dłuższy czas mogą pojawić się aromaty czekolady, skóry lub tytoniu.
 

Chianti 

Wytwarzane z winogron Sangiovese. Średni rubinowy kolor z niską do średniej taniną. Ma ziemisty, dymny aromat, a czasem ma aromat owoców wiśni. Ma lekko cierpki i gorzki posmak.
 

Merlot 

Winogrona Merlot są często mieszane z winogronami Cabernet Sauvignon, jednak Merlot staje się popularny sam w sobie. Od średniego do ciemnego rubinowego koloru z miękkimi taninami. Ma bogaty smak dojrzałych owoców śliwki z owocowym posmakiem z nutą wanilii.
 

Pinot Noir 

Winogrono używane do produkcji win burgundzkich. Kolor od jasno do średnio czerwonego z delikatnymi taninami. Aromat i smak zależą od regionu. Wina francuskie są ziemiste z nutami palonej kawy, suszonych śliwek lub śliwek. Wina kalifornijskie mają jagodowy aromat wiśni lub wanilii.
 

Zinfandel 

Głęboka czerwień granicząca z czernią. Jest to wino pikantne, pieprzowe, z nutą owocową taką jak jagody czy ciemne wiśnie.

Copyright © Opakowania i kosze prezentowe , Blogger