Beaujolais
Wykonane z winogron Gamay. Średnio czerwony kolor, miękkie taniny, owocowy i aromatyczny z nutami winogron lub truskawek.
To najpopularniejszy szczep czerwonego wina. Kolor od
średniego do ciemnoczerwonego z mocnymi taninami. W miarę dojrzewania
wina taniny miękną i rozwija się mocny smak czarnej porzeczki. W
przypadku dobrych win dojrzewających przez dłuższy czas mogą pojawić się
aromaty czekolady, skóry lub tytoniu.
Wytwarzane z winogron
Sangiovese. Średni rubinowy kolor z niską do średniej taniną. Ma
ziemisty, dymny aromat, a czasem ma aromat owoców wiśni. Ma lekko
cierpki i gorzki posmak.
Winogrona Merlot są często mieszane z
winogronami Cabernet Sauvignon, jednak Merlot staje się popularny sam w
sobie. Od średniego do ciemnego rubinowego koloru z miękkimi taninami.
Ma bogaty smak dojrzałych owoców śliwki z owocowym posmakiem z nutą
wanilii.
Winogrono używane do produkcji win burgundzkich.
Kolor od jasno do średnio czerwonego z delikatnymi taninami. Aromat i
smak zależą od regionu. Wina francuskie są ziemiste z nutami palonej
kawy, suszonych śliwek lub śliwek. Wina kalifornijskie mają jagodowy
aromat wiśni lub wanilii.
Głęboka czerwień granicząca z czernią. Jest to wino pikantne, pieprzowe, z nutą owocową taką jak jagody czy ciemne wiśnie.