07:25

Najpopularniejsze wina na świecie

Cabernet Sauvignon

Czerwony. Winogrona francuskiego pochodzenia po raz pierwszy rozsławiły wina z Bordeaux. Dziś Cabernet Sauvignon rośnie na całym świecie, w tym w kilku nieoczekiwanych miejscach, takich jak Liban i Chiny.
Bordeaux, Francja
NUTY SMAKOWE: czarna porzeczka, anyż, liść tytoniu, sos śliwkowy
Bordeaux jest regionem uprawy Cabernet Sauvignon. To tutaj znajdziesz jedne z najbardziej pikantnych i godnych wieku odmian winogron. Mimo to nie znajdziesz tu wielu odmian odmian Cabrio - większość z nich jest połączona z tytułowym regionem „Bordeaux Blend”.
Cabernet Sauvignon najlepiej sprawdza się na żwirowych glebach w Bordeaux. Jeśli więc szukasz wina z dominacją Cabernet Sauvignon, spójrz na podregiony Médoc, Graves i obszary żwirowe w Côtes de Bourg i Blaye.

Merlot

Czerwony. „Inna” odmiana Bordeaux produkuje wyjątkowe, starzejące się wina, nawet jeśli często przyćmiewa ją Cabernet Sauvignon. Merlot słynie z owoców wiśni i wyrafinowanej konsystencji taniny.
Bordeaux
Naprawdę jak u siebie we Francji, Merlot jest generalnie wytwarzany jako rodzaj lub, z wyższej półki, mieszanki Right Bank. Jednak jest również szeroko uprawiany w całej południowej Francji, gdzie często jest mieszany z winogronami, takimi jak Malbec.
Włochy
We Włoszech, a zwłaszcza w Toskanii, Merlot jest ukochanym partnerem dla winogron takich jak Cabernet Sauvignon (obok Sangiovese) w stylu wina nazywanym „Super Tuscan”.

Airén

Biały. Airén, jedno z najmniej znanych szczepów winorośli na świecie, rośnie głównie w hiszpańskim regionie Castilla-La Mancha, gdzie winorośle są rozrzucone daleko od siebie, aby przetrwać na suchych, wysokich równinach.



Tempranillo

Czerwony. Jest to najczęściej sadzona i ceniona czerwona odmiana w Hiszpanii. Wina różnią się stylem od różowego do czerwonego, ale Tempranillo jest prawdopodobnie najbardziej znane z dwóch mistrzowskich regionów Rioja i Ribera del Duero.

Chardonnay

Biały. Ulubione białe wino na świecie pochodzi z Burgundii we Francji, gdzie wina tradycyjnie leżakują w dębowych beczkach. Dojrzewanie dębu sprawia, że ​​Chardonnay jest jednym z najodważniejszych gatunków białego wina na świecie.

Syrah

Czerwony. Syrah pochodzi z północnego Rodanu we Francji i stało się najpopularniejszym winem w Australii (gdzie nazywa się Shiraz).

Garnacha

Czerwony. Jest to jaśniejsza czerwień z mocnymi aromatami czerwonych i czarnych jagód. To, czego brakuje winogronom w garbnikach, rekompensuje ostra kwaskowatość i podwyższony poziom alkoholu. Ten winogron wyjątkowo dobrze komponuje się z Syrah i Monastrell.

Sauvignon Blanc

Biały. Sauvignon oznacza „dziki”, co opisuje stan dzikich białych winorośli uprawianych wokół Bordeaux i Doliny Loary we Francji. Sauvignon Blanc jest uznawany za coraz bardziej wyjątkowy, ponieważ niedawno zidentyfikowano go jako macierzysty szczep Cabernet Sauvignon.
Dolina Loary, Francja
Smaki: limonka, agrest, grejpfrut, krzemień, dym
Wina Sauvignon Blanc z Doliny Loary są zazwyczaj oparte na minerałach, często z lekko zadymionym smakiem. Oba regiony mają nuty cytrusowe i trawiaste cechy, aw cieplejszych latach można również zauważyć zmianę w kierunku aromatów i smaków owoców pestkowych.
W Dolinie Loary można znaleźć niesamowity asortyment silnie mineralnych gleb, w tym żyłę Kimmeridgian, która przebiega również przez Szampan i Chablis!

Trebbiano Toscano

Biały. To kolejne mniej znane winogrono pochodzenia włoskiego, które są najczęściej używane do produkcji octu balsamicznego i francuskiej brandy. W Cognac to winogrono jest znane jako Ugni Blanc.

Pinot Noir

Czerwony. Wino czerwone, które szybko zyskuje na popularności na całym świecie. Pinot Noir jest uwielbiany za wspaniałe smaki czerwonych owoców i kwiatowe nuty. Winogrona są bardzo wymagające w uprawie i preferują chłodniejszy klimat, np. W Burgundii, Francji, Oregonie i Nowej Zelandii.
Najbardziej pożądane na świecie winnice Pinot Noir rosną na wąskim, wschodnim zboczu na południe od Dijon. Burgundia to bardzo stary region winiarski, który po raz pierwszy był pielęgnowany przez mnichów cystersów w średniowieczu.
Podczas degustacji francuskiego Pinot Noir można zauważyć jego bardziej ziemisty i kwiatowy styl. To część terroir Burgundii. W rzeczywistości wielu znakomitych winiarzy decyduje się na fermentację z całymi gronami winogron, aby zwiększyć taninę w swoich winach Pinot Noir. Ten wysiłek może wcześnie wywołać gorycz, ale owocuje winami, które osiągają wiek 20+.


Copyright © Opakowania i kosze prezentowe , Blogger