05:20

Jak przelewać białe wina?

Dobra wiadomość dotycząca dekantacji białych win jest taka, że ​​jest to prostsze niż w przypadku win czerwonych. Ponieważ większość białych win nie zawiera osadu, trudno jest zepsuć białe wino przez dekantację.
Kiedy dekantuję białą butelkę, zwykle otwieram ją szybko, więc zrobię dość szybką, energiczną dekantację. I chociaż dobrze jest wlać do naczynia dowolnej wielkości, mniejsze karafki są generalnie lepsze dla białych win.
Karafki o mniejszym formacie sprawdzają się najlepiej w przypadku win białych, ponieważ nie jest potrzebny wyższy stosunek powierzchni do objętości, ponieważ zwykła dekantacja zazwyczaj pozwala winu wystarczająco oddychać. Mniejsze karafki mogą ładnie zmieścić się w wiaderku z lodem do schłodzenia, ale ich cieńsze szkło może łatwiej pękać.


Zaleca dekantację białego wina na 5–15 minut przed podaniem, ponieważ pozostawione na kilka godzin może stracić świeżość i wyrazistość. Chociaż rzadko zdarza się „zabić” wino przez zbyt długie pozostawienie go w karafce, zachowaj szczególną ostrożność w przypadku starszych roczników.
Starsze wina często odnoszą największe korzyści z dekantacji, ale mogą też być najbardziej kruches. Jest punkt, w którym starsze białe wino osiąga szczyt w kieliszku i może potem dość szybko spaść.
Nie zaleca się również dekantacji utleniających białych win.
Jeśli wino już wykazuje oznaki utleniania przy niewielkiej świeżości, dekantacja spowodowałaby, że ta biel poszłaby niewłaściwie i jeszcze bardziej się utleniała.


Copyright © Opakowania i kosze prezentowe , Blogger