Po pierwsze, musisz rozróżnić między dekantacją a karafowaniem. Dekantacja jest zwykle konieczna tylko w przypadku win czerwonych, które z czasem mają rozwinięty osad, zwany także winianem, a dotyczy to zwykle tylko starszych win. Dekantacja to termin określający ostrożne nalewanie wina do karafki w celu oddzielenia wina od tzw. Osadu na dnie butelki, który zwykle ma gorzki smak.
Najlepszym sposobem na to jest trzymanie świecy lub lampy pod butelką, aby zobaczyć, kiedy osad zbliża się do szyjki butelki. W takim przypadku należy przerwać dekantację. Na początku brzmi to prosto, ale okaże się, że zazwyczaj w dzbanku pozostaje trochę osadu.
Podczas nalewania do szklanek szyjka karafki powinna być dobrze oświetlona. Jeśli zobaczysz tutaj pierwsze pozostałości, powinieneś natychmiast przerwać nalewanie. Osad nie tylko pogarsza smak wina, ale także zmętnia szkło. Przed ponownym nalaniem szklankę należy wyczyścić. Jeśli uznasz to za zbyt czasochłonne, użyj nasadki ze zintegrowanym sitkiem.
W przypadku starszych win czerwonych lepiej jest używać wąskiej karafki karafki, która zapewnia stosunkowo niewielki kontakt z tlenem. Alternatywnie można użyć kosza dekantacyjnego, w którym butelka jest lekko nachylona, dzięki czemu osad gromadzi się na dnie butelki po kilku godzinach. Idealnie, starsze wina powinny być postawione pionowo na jeden dzień przed podaniem lub dekantacją, tak aby cały osad mógł osadzić się w dolnej części butelki.
W przypadku młodszych win bardziej odpowiednia jest karafka z płaską, szeroką podstawą, ponieważ celem jest tutaj napowietrzenie wina, aby umożliwić jego wcześniejsze otwarcie. Oznacza to częsty kontakt z tlenem. Dostępne są karafki, które są specjalnie zaprojektowane, aby umożliwić jeszcze większy kontakt wina z powietrzem podczas nalewania. Jeśli nie spieszysz się tak szybko, po prostu wlej młode wino do karafki tak szybko, jak to możliwe, obracając butelkę. Ostatnia, ale nie mniej ważna wskazówka: jeśli wcześniej lekko ostudzisz dzbanek, wino nie nagrzeje się tak szybko.
Jest to również przydatne w przypadku win białych. Zwykle nie są one karafowane, ale duże, pełne smaku młode białe wina zwykle potrzebują trochę powietrza, aby optymalnie się rozwinąć.
Dostosowanie
Personalizacja jest kluczem.
Niewielka uwaga robi różnicę, więc uważnie słuchaj nastroju zaproszonej osoby itp.
Upewnij się, że Twoje prezenty będą pożądane przez odbiorcę i wyrażą Twoją wdzięczność, miłość i uznanie. Wesołych prezentów!
Zamów spersonalizowane pudełko na wino lub opakowanie z grawerem