Biały Pinot Noir
Gdybyś rozciął winogrono Pinot Noir, zobaczyłbyś, że miąższ (część papkowata) ma w rzeczywistości bladozielono-żółty kolor. W rzeczywistości to skórki winogron nadają sokowi piękny czerwony odcień, więc jeśli chcesz wyprodukować białe wino z czerwonymi winogronami - musisz je jak najszybciej usunąć. To jest sekret białego Pinot Noir (znanego również jako „Vin Gris”)
Oczywiście, czerwone skórki winogron bardzo szybko zaczynają barwić sok, więc winiarze pracują bardzo szybko, zazwyczaj decydując się na zbiory w chłodny poranek i dostarczają winogrona do piwnicy i wyciskają tak szybko, jak to możliwe. Prasa do wina używana do produkcji białego Pinot Noir to specjalna prasa pneumatyczna (ten rodzaj prasy jest używany do produkcji białego wina), która miażdży winogrona, ale filtruje skórki i nasiona. Pozostały sok ma zazwyczaj piękny, głęboko złoty kolor.
Czerwony Pinot Noir
Czerwony Pinot Noir wykorzystuje proces produkcji czerwonego wina.
Winogrona są zbierane i umieszczane w zgniataczach winogron, które wrzucają całą zawartość kruszarki do zbiornika (skórki, nasiona, miazga i wszystko!). Ponieważ Pinot Noir jest odmianą o tak cienkiej skórce, często wydłuża się czas w przypadku skórki (przed i po produkcji wina), aby wchłonąć jak najwięcej czerwonego pigmentu. Jeśli się zastanawiasz, te dwa procesy to moczenie na zimno (przed fermentacją) i przedłużona maceracja (po fermentacji). Niektórzy winiarze dodają nawet łodygi Pinot Noir do fermentacji, aby zwiększyć ekstrakcję koloru (dodaje to nieco goryczy, ale zyskujesz o wiele więcej koloru i wartości wieku!). Po zakończeniu całego procesu otrzymujesz wino o kolorze od bladego do średnio rubinowego.
Rosé Pinot Noir
Im dłużej skórki są w soku, tym ciemniej barwią wino.
W przypadku Pinot Noir ten proces wygląda trochę jak połączenie czerwonego i białego wina. Winogrona są miażdżone do zbiornika ze skórkami i nasionami. Następnie sok jest monitorowany przez winiarza, który co godzinę pobiera próbki w celu sprawdzenia ekstrakcji koloru. W chwili, gdy uzna, że kolor jest idealny, winiarz przeciska sok ze skór do czystych zbiorników, w których wino kończy fermentację.
Musujące Pinot Noir
Zacznij od białego Pinot Noir, a następnie ponownie fermentuj, aby uzyskać blanc de noir.
Jest to specjalność szampana, w tym marki Jay-Z, Armand de Brignac, której „tete de cuvée” to specjalna edycja butelkowana w 100% Pinot Noir w stylu Blanc de Noirs. Aby zrobić wino musujące, należy w zasadzie wziąć specjalnie opracowane wino (z doskonale niedojrzałych winogron, które wytwarzają większą kwasowość) i fermentować je ponownie w butelkach, aby dwutlenek węgla nie mógł się ulotnić, a następnie zwiększa ciśnienie w butelce, nadając wino. Można znaleźć Blanc de Noirs produkowane na całym świecie i prawie zawsze Pinot Noir to winogrono używane do tego wina.