Wina, które
nie sprzedają się w odpowiednim czasie, zmuszają ich producentów do
płacenia za przestrzeń magazynową (chłodną lub chłodniczą). W końcu te
tracące na wartości wina będą musiały zostać wyrzucone po niskiej cenie
lub wyrzucone na dosłowne „wysypisko”. Winnice produkujące nienadające
się do sprzedaży produkty upadają.
Oczywistą odpowiedzią jest cena. A teraz pojawia się pytanie, co
sprawia, że ceny niektórych win są wyższe niż innych? Wiele rzeczy.
Niektóre składniki kosztują więcej. Dobrej jakości winogrona kosztują więcej niż gorszą jakość. Przetwarzanie. Wina, które są szybko przetwarzane i są na rynku w miesiącach, kosztują mniej niż te, które muszą starzeć się przez lata, zanim nabiorą subtelnych niuansów. Jak we wszystkim, gdzie cena jest ustalana przez kapitalizm (podaż i popyt), status i wizerunek odgrywają rolę. Niektórzy ludzie płacą więcej za produkty „markowe”. To samo dotyczy wina. Jeśli chcesz zaimponować gościom na przyjęciu, możesz wydać więcej na „znaną” markę. Wreszcie jest po prostu stary „smak”. Ogólnie rzecz biorąc, droższe wina mogą mieć wyższą cenę, ponieważ wiele osób po prostu czuje, że smakują lepiej niż inne wina i są gotowi za to zapłacić.
Niektóre składniki kosztują więcej. Dobrej jakości winogrona kosztują więcej niż gorszą jakość. Przetwarzanie. Wina, które są szybko przetwarzane i są na rynku w miesiącach, kosztują mniej niż te, które muszą starzeć się przez lata, zanim nabiorą subtelnych niuansów. Jak we wszystkim, gdzie cena jest ustalana przez kapitalizm (podaż i popyt), status i wizerunek odgrywają rolę. Niektórzy ludzie płacą więcej za produkty „markowe”. To samo dotyczy wina. Jeśli chcesz zaimponować gościom na przyjęciu, możesz wydać więcej na „znaną” markę. Wreszcie jest po prostu stary „smak”. Ogólnie rzecz biorąc, droższe wina mogą mieć wyższą cenę, ponieważ wiele osób po prostu czuje, że smakują lepiej niż inne wina i są gotowi za to zapłacić.