13:55

Jak jest ustalana cena wina?

Cena wina jest ustalana na podstawie tego, co według winnicy może uzyskać za swój produkt. To mit, że wino zyskuje na wartości wraz z wiekiem. Większość win po prostu męczy smak, gdy się starzeje. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku większości win białych, różowych, win o niskiej zawartości alkoholu i win czerwonych, których atrakcyjność polega na ich świeżym i owocowym smaku w młodości.

Wina, które nie sprzedają się w odpowiednim czasie, zmuszają ich producentów do płacenia za przestrzeń magazynową (chłodną lub chłodniczą). W końcu te tracące na wartości wina będą musiały zostać wyrzucone po niskiej cenie lub wyrzucone na dosłowne „wysypisko”. Winnice produkujące nienadające się do sprzedaży produkty upadają.



Oczywistą odpowiedzią jest cena. A teraz pojawia się pytanie, co sprawia, że ​​ceny niektórych win są wyższe niż innych? Wiele rzeczy.

Niektóre składniki kosztują więcej. Dobrej jakości winogrona kosztują więcej niż gorszą jakość. Przetwarzanie. Wina, które są szybko przetwarzane i są na rynku w miesiącach, kosztują mniej niż te, które muszą starzeć się przez lata, zanim nabiorą subtelnych niuansów. Jak we wszystkim, gdzie cena jest ustalana przez kapitalizm (podaż i popyt), status i wizerunek odgrywają rolę. Niektórzy ludzie płacą więcej za produkty „markowe”. To samo dotyczy wina. Jeśli chcesz zaimponować gościom na przyjęciu, możesz wydać więcej na „znaną” markę. Wreszcie jest po prostu stary „smak”. Ogólnie rzecz biorąc, droższe wina mogą mieć wyższą cenę, ponieważ wiele osób po prostu czuje, że smakują lepiej niż inne wina i są gotowi za to zapłacić.
Copyright © Opakowania i kosze prezentowe , Blogger